tisdag 27 januari 2009

"Varje dag föds en obehörig lärare, använd kondom"

Sveriges skola är viktig, Sveriges elever är viktiga, Sveriges framtida vuxna är viktiga, avgörande för den svenska skolan, svenska elever och framtidens vuxna är lärarna.

Ur Sveriges elevråd - SVEAs fokusdokument kan du läsa;
Alla lärare i den svenska skolan ska vara behöriga för sitt yrke. Att bara låta behöriga lärare undervisa är ett av de bästa sätten att kvalitetssäkra skolan. Idag finns det för många lärare som är obehöriga och det finns inget i skollagen som hindrar detta. Behörighet ska vara ett minimikrav för att få undervisa som lärare. Lärarutbildningen är väldigt viktig och dess innehåll är avgörande för hur bra de framtida lärarna kommer att bli. Utbildningen måste svara på de krav som finns i skolan och samhället som ofta sträcker sig långt bortom bara ämneskunskaper. Ett av Sveriges elevråd - SVEAs grundvärden är att vi tror på varje enskild individs rätt att påverka sitt liv, situation och att alla människor är olika och har olika behov. Därför tycker vi att det ska finnas fler sätt att bli behörig lärare. Detta tror vi kommer att leda till att Sveriges lärare blir mer motiverade, kunniga och bättre.

Alla rapporter, erfarenheter och lobbyingkampanjer visar på en av skolans största problematiken, den stora oacceptabla andelen obehöriga lärare. Det som blir problematiskt med detta är;
  • Betyg sätts av personer som inte har kompetens att göra det, som i sin tur är livsavgörande för eleverna
  • Skolans lagar som är elevers rätt har inte kommunicerats av staten
  • Den dagliga undervisningen är inte garanterad pedagogik och målbaserad
  • Framför allt den Svenska skolan är inte rättsäker eller kvalitetsäkrad så länge det finns obehöriga lärare
Finns bara ett tips till er alla, för en skollagsförändring verkar ta allt för lång tid för den svenska skolan, Sveriges elever och framtidens vuxna;

Varje dag föds en ny obehörig lärare, använd kondom!

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Varje dag föds en obehörig lärare, använd kondom"

Vad ska det nu betyda? Fruktansvärt omogen barnslig kommentar! Som om man skulle prata om våldtäcktsmän eller krigsförbrytare. Känns som om svea tappat fotfästet i verkligheten och greppar efter enkla ställningstaganden. Det är knaappast någon garanti att en lärare ska kunna undervisa och inspirera eleverna till fullo bara för att de genomgått en utbildning som menar att de har maximal teoretisk kunskap. Några utav mina bästa lärare under min skoltid var obehöriga och även om de inte hade "behörigheten" så kunde de inspirera eleverna. Man kanske ska ta av skygglapparna och inse att lösningen inte är fullt så enkel. Använd kondom? Det är osmakligt stötande för alla Sveriges obehöriga lärare som försöker göra ett leverna och undervisa sitt intresse vid sidan av det!


/Martin - obehörig deltidslärare

Anonym sa...

Jag jobbar inte som lärare, men tycker att det är toppen att det finns obehöriga lärare. Vad jag kommer ihåg från skolan så va dem mycket bättre än behöriga lärare. Dem måste ju kämpa mer för att få behålla jobbet. Just nu i dessa tuffa förhållanden är jag glad att folk har jobb.
Sedan undrar jag hur du kan skriva så bra om dig själv har du ingen självinsikt. Du är säkert en bra och duktig person men det måste säkert finnas lite negativa sidor??
Anonym

Anonym sa...

Min mamma är behörig lärare. Hon har läst jag vet inte hur många år åtta kanske på universitet. Hon är SJUKT kompetent. Hon har arbetat som författare och är lärare i svenska. Ändå får hon inget jobb. För att hon är 50.

Det är så ***** illa att en massa obehöriga lärare som dessutom inte har någon utbildning i skolans styrdokument och då vilket skolans värdegrundsuppdrag är till exempel.

Nej, samhället är fullt av fördomar och begränsningar och inskränkthet och det gör mig ledsen.

Arg får jag bli imorgon.

Anonym sa...

"Varje dag föds en obehörig lärare, använd kondom"

Josephine Bladhs uttalande om att vi ska preventera obehöriga lärare genom att använda kondomer är ett som jag personligen inte ställer mig bakom. Jag håller med dig Martin om att det inte var en bra kommentar.

Däremot så vill jag hålla fast vid Josephines budskap, och den problematik som hon tar upp är valid för Sveriges alla elever.

Det finns otroliga rättsäkerhetsproblem i dagens skola. Otroliga viktiga saker som t.ex. betyg sätts i många fall på helt felaktiga grunder, av såval obehöriga som behöriga lärare. Jag tror att det krävs mycket för att dessa problem ska försvinna helt och hållet, men en reglering om vad som krävs för att få utbilda och för att få sätta betyg är en bra start.

Självklart så finns det bra lärare som inte har högskoleutbildning, inte en tvekan om saken. Men precis som vi inte låter en läkare utan utbildning (även ifall han eller hon är duktiga på medicin och kanske t.o.m. kirurgi) skära i hjärnan på oss. Eller en busschaufför utan körkort köra vår buss, även ifall denne har tränat att köra buss massvis.

Detsamma måste tillämpas på vår lärarekår. Lärarna är en av de absolut mest viktiga yrkeskår i vårt land, och de lägger en stor del av grunden som alla ungdomar utvecklas och byggs på. Vi måste försäkra oss om att alla som verkar inom skolan har de kompetenser som krävs för att utbilda våra ungdomar.

Sveriges elevråd - SVEA har tagit av våra "skygglappar". Vi har en syn på hur det borde vara och hur vi ska komma dit. Och nej, lösningen är inte så enkel, men det är inte en anledning för att inte jobba emot en bättre skola.


/Sebastian Sampallo - Förbundstyrelseledamot i Sveriges elevråd - SVEA

För en bättre och mer demokratisk skola.

Anonym sa...

Detta inlägg är ju ren och skär humor. Det är dock oerhört synd att en person som ska representera många fantastiskt smarta och driftiga elever, vilket elevrådare enligt min erfarenhet är, är så korkad att hon gör ett sånt här uttalande.

Om det är ett medvetet planerat grepp för att väcka uppmärksamhet så lyckas hon - men all uppmärksamhet är verkligen inte bra uppmärksamhet och denna uppmärksamhet framställer bara henne själv som korkad, patetisk och ostrategisk. Om det inte är ett medvetet grepp utan det faktiskt är så att hon tycker att man ska använda kondom för att hindra att det föds obehöriga lärare är det nästan lika illa.